ITSystem_sub

Isolatiefoutzoeksystemen in gekoppelde netwerken

Isolatiebewakingsapparaat ISOMETER® iso685-D-P met isolatiefoutzoeksysteem EDS44x en relaisuitbreiding IOM441

Met de ISOMETER® iso685-D-P zet Bender in op een innovatieve serie van isolatiebewakingsapparatuur die wat betreft betrouwbaarheid, meetmethoden, bruikbaarheid en ontwerp de nieuwste technologie toepassen. Naast de primaire functie van het continu monitoren van de isolatie in een netwerk tegen aarde biedt deze uitvoering uit de iso685-serie vele extra functies die het beveiligingsniveau verder helpen te verhogen en kosten te besparen.

Isolatiebewaking en isolatiefoutdetectie

Hoe groter het ongeaarde netwerk (IT-systeem) dat moet worden bewaakt, des te moelijker het wordt mogelijke isolatiefouten te vinden. Dankzij systemen voor het automatisch opsporen van isolatiefouten dat gewoon tijdens het bedrijf van de installatie kan worden uitgevoerd, wordt aan deze uitdaging voldaan. Resultaat: De beschikbaarheid van de installatie neemt enorm toe en periodes van stilstand worden geminimaliseerd. Systemen voor het lokaliseren van isolatiefouten vereisen extra elektrische componenten.

De uitvoeringiso685-D-P uit de is0685-serie is compatibel met systemen met isolatiefoutdetectie. Een geïntegreerde teststroomgenerator genereert in het geval van een isolatiefout een beperkte teststroom ten opzichte van aarde. Deze teststroom is variabel instelbaar. Via isolatiefoutzoeksystemen uit de ISOSCAN® -serie kan deze teststroom via stroomtransformatoren aan een defecte verbruiker worden toegewezen. De iso685-D-P communiceert via een RS-485-interface of over een montagerail met de isolatiefoutzoeksystemen EDS440 en EDS441. Alle instellingen van de EDS44x-apparaten kunnen via de webserver van de iso685-D-P worden bediend en geconfigureerd. Het is daarbij mogelijk om elk kanaal afzonderlijk of alle kanalen tegelijkertijd in te stellen.

… in gekoppelde netwerken

Het isolatiebewakingsapparaat iso685-D-P is ook geschikt voor toepassingen met gekoppelde netwerken. Met de functie EDSsync nemen alle iso685-D-P-apparaten in een groep en dus ook alle verbonden EDS-apparaten deel aan de opsporing van isolatiefouten. Deze functie werkt onafhankelijk van het feit of de isolatiebewaking in de gekoppelde netwerken wordt uitgevoerd via ISOnet of via een gedeactiveerde digitale ingang.

Afbeelding: Isolatiefoutzoeksystemen in gekoppelde netwerken

De EDSsync

In het geval van de ISOnet-functie meten in bovenstaand voorbeeld beide iso685-D-P'n afwisselend na elkaar en volledig onafhankelijk of de koppelschakelaar tussen de netwerken gesloten of open is. Een complexe bedrading voor een hulpcontact van de koppelschakelaar is niet langer nodig. Als een van de twee apparaten een isolatiefout ontdekt, schakelt het automatisch over in de modus isolatiefoutdetectie. Als de functie EDSsync is geactiveerd, worden isolatiefouten parallel aan beide zijden van de koppelschakelaar doorzocht. In grote systemen met meerdere ISOnet-deelnemers kan het enkele minuten duren voordat een iso685-D-P de meetautorisatie ontvangt en meet. Met de prioriteitsfunctie van het ISOnet kan de meetautorisatie naar elk apparaat in het ISOnet-netwerk worden gehaald om daar handmatig een isolatiemeting uit te voeren of om handmatig de isolatiefoutdetectie te starten. In het geval dat het ISOnet-systeem een storing heeft, kunnen communicatiefouten aan een relais worden toegewezen om een bericht te ontvangen.

De ISOloop-functie

Indien de iso685-D-P via een digitale ingang wordt gedeactiveerd, vindt de isolatiebewaking permanent aan beide zijden plaats. Het wordt alleen gedeactiveerd in het geval van koppeling van de twee netwerken van een van de twee isolatiebewakingsapparaten. Dit zorgt zonder tijdvertraging voor een korte meettijd van de isolatieweerstand en een snelle isolatiefoutdetectie in het geval van een fout.

Ringsystemen worden vaak op schepen gebruikt. Om ook daar korte meettijden en een opsporing van isolatiefouten te garanderen, wordt vaak gekozen voor het deactiveren via een digitale ingang. Deze netwerken hebben een speciale functie: Om de isolatiebewaking en het opsporen van isolatiefouten te waarborgen, zelfs wanneer alle koppelschakelaars gesloten zijn, kan de ISOloop-functie worden geactiveerd. Zelfs als alle koppelschakelaars gesloten zijn, blijft bij een geactiveerde ISOloop-functie een iso685-D-P actief. Een complexe besturing via een SPS is niet langer nodig. De isolatiebewakingsapparatuur moet alleen via ethernet zijn aangesloten en ingesteld. Dit zorgt ervoor dat gebruikers die korte tijd ingeschakeld zijn en een isolatiefout hebben, kunnen worden gedetecteerd.

 

Afbeelding: Isolatiebewaking in ringsystemen

Relaisuitbreiding IOM441

Op één iso865-D-P kunnen maximaal 50 EDS-systemen worden aangesloten. Door de EDS44x te koppelen met de relaisuitbreiding IOM441, wordt een potentiaalvrij contact beschikbaar voor elk meetkanaal van een EDS44x. Daardoor kunnen meldingen worden gegenereerd of uitgangen met onbelangrijke gebruikers worden uitgeschakeld om de beschikbaarheid van het IT-systeem voor belangrijke gebruikers te garanderen.

Afbeelding: Relaisuitbreiding van de EDS44x met IOM441

Tekstberichten vereenvoudigen het zoeken

Dankzij nieuwe meetmethoden is het mogelijk zelfs hoogohmige fouten te ontdekken met hoge netlekkagecapaciteiten en kleine teststromen. De defecte kanalen verschijnen op het display van de iso685-D-P en kunnen worden vervangen door gewone tekstberichten. Bij een isolatiefout op een motor kan er bijvoorbeeld "Isolatiefout compressor 1" op het scherm verschijnen. Dit maakt het lokaliseren van fouten zelfs zonder het bestuderen van een schakelschema mogelijk en maakt de detectie van fouten nog eenvoudiger.

Communicatie

De iso685-D-P kan via Modbus TCP, Modbus RTU en isoData communiceren. Indien de iso685-D-P samen met een EDS44x-L wordt ingezet, moet de communicatie naar een overkoepelende besturing via Modbus TCP plaatsvinden.

In DC-netwerken kan de iso685-D-P een DC-overgangsspanning tegen aarde starten en vooraf waarschuwen. De overeenkomstige drempelwaarden voor deze voorwaarschuwing en uitschakeling kunnen in stappen van 5V worden ingesteld.

Downloads

NaamTypeMaatTaalTijdstempelD-/B-Nummer
Product Overview ISOMETER®/ISOSCAN® Productoverzichten 5.3 MB EN2024/02/1616.02.2024
Why the IT System is Often the Best Choice for Power Supply Systems of All Types Technisch artikel 3.0 MB EN2019/07/1111.07.2019
High Availability for Reliable Operation in Waste Water Treatment Facilities Technisch artikel 601.8 KB EN2019/05/1313.05.2019
IT System Ensures Electrical Safety at the Munich Airport Technisch artikel 284.0 KB EN2019/05/1313.05.2019
The Stone Age Meets Modern Network Protection Technology Technisch artikel 338.5 KB EN2019/05/1313.05.2019
The Largest Photovoltaic System in Latin America Technisch artikel 447.8 KB EN2019/05/1313.05.2019

Producten

Isolatiebewaking

ISOMETER® iso685…
ISOMETER® iso685…

Isolatiebewakingsapparaat voor veeleisende toepassingen

Aardfoutzoeksystemen

ISOSCAN® EDS440
ISOSCAN® EDS440

Aardfoutzoeksysteem voor het lokaliseren van isolatiefouten in hoofdstroomcircuits.

Isolatiebewaking

ISOMETER® iso685…
ISOMETER® iso685…

Isolatiebewakingsapparaat voor veeleisende toepassingen

Details

Aardfoutzoeksystemen

ISOSCAN® EDS440
ISOSCAN® EDS440

Aardfoutzoeksysteem voor het lokaliseren van isolatiefouten in hoofdstroomcircuits.

Details
qhy4raey

Heeft u vragen?

Neem contact op! Onze medewerkers helpen u graag verder.

Naar het contactformulier.