Batterijopslagsystemen

Batterijopslagsystemen

Batterijopslagsystemen (Battery Energy Storage Systems – BESS) worden gebruikt voor de opslag van energie (vaak uit hernieuwbare bronnen) voor later, in kritieke periodes. Enkele voordelen van deze systemen zijn kostenbesparing, schone energie en beperkte uitvaltijden. Om daarvan te profiteren, is het essentieel om de elektrische integriteit van de systemen naar behoren te bewaken.

Ongeaarde batterijopslag

BESS worden meestal gebruikt als ongeaard net, d.w.z. dat alle fasedraden bewust geen aarding hebben. Hoewel deze systemen ook met een enkele aardsluiting nog kunnen worden gebruikt, moet de eerste fout zo snel mogelijk opgespoord en verholpen worden. Bij een tweede aardsluiting van een andere fasedraad ontstaat anders kortsluiting. De isolatiebewakingsapparaten van Bender melden tijdig een eerste fout, zodat er voldoende tijd is om de fout vast te stellen en te verhelpen voor er ernstige problemen optreden. Bender biedt talrijke isolatiebewakingsapparaten voor batterijopslag van bijna elke grootte – van kleine installaties via commerciële en industriële systemen tot grote systemen voor energietoevoer.

Geaarde batterijopslag

De meeste batterijopslagsystemen worden gebruikt via een ongeaard net. Toch zijn er ook geaarde systemen die voor een veilige werking over een geschikte aardfoutstroombeveiliging moeten beschikken. Deze netten kunnen op de plus- of minpool van het DC-(batterij)circuit of op het neutrale aansluitpunt van de wisselomvormer geaard zijn. Langzaam slechter wordende isolatie of aardsluiting moet absoluut a.d.h.v. verschilstroom worden vastgesteld. Zo kunnen problemen tijdig opgemerkt en verholpen worden vooraleer een beveiligingsrelais activeert en/of batterijen beschadigd worden. De verschilstroom-bewakingsapparaten van Bender kunnen lage AC- en DC-verschilstromen vaststellen om kleine problemen tijdig te melden. Zo worden deze niet groter (bijv. brand of uitval van de installatie).

Voordelen

Beperkte uitvaltijden
Elektrische problemen kunnen vastgesteld en gelokaliseerd worden terwijl de installatie in werking is.

Meer veiligheid
De lokalisering van de aardsluiting op packs en modules beperkt het risico op een batterijbrand (als deze snel hersteld wordt).

Automatische lokalisatie van fouten
De automatische lokalisatie van fouten maakt een diagnose op afstand mogelijk, zodat een technicus niet ter plaatse moet komen.

Minder onderhoudskosten
Aanzienlijk minder onderhoudskosten door nauwkeurige foutdetectie, minder menselijke interactie met het systeem nodig.

Downloads

NaamTypeMaatTaalTijdstempelD-/B-Nummer
Product Overview ISOMETER®/ISOSCAN® Productoverzichten 5.3 MB EN2024/02/1616.02.2024
Product Overview - Residual Current Monitoring Productoverzichten 6.2 MB EN2023/11/0909.11.2023
Insulation Fault Location - Planning and Setup Technisch artikel 112.4 KB EN2019/05/1313.05.2019
Electrical Safety in Control and Auxiliary Circuits Technisch artikel 632.6 KB EN2023/04/2121.04.2023
qhy4raey

Heeft u nog vragen?

Neem contact met ons op! Wij zijn hier om u te helpen.

NAAR HET CONTACTFORMULIER