Header_NRGM

Aandrijvingen met variabele snelheden en pulserende aardleklocatie

Aandrijving met variabele frequentie en ingebouwde aardlekbescherming

Aandrijvingen met aanpasbare snelheden hebben vaak een aardlekbeveiligingsfunctie. Echter in veel gevallen is de beveiliging niet compatibel met geaarde systemen met hoge weerstand (HRG). De bescherming kan vaak niet worden aangepast naar een waarde die lager is dan de doorlaatstroomwaarde van de nulgeleiderweerstand (NGR).

Wanneer dit het geval is en aardlekdetectie vereist is in het systeemontwerp, moet een aanvullend aardlekbeveiligingsapparaat, normaliter een reststroombewaking, worden gebruikt.

Locatie van stroomtransformator voor aardlekbeveiliging van aandrijving met variabele frequentie

Aandrijvingen met laag voltage en aanpasbare snelheid (tot en met 600 V) hebben normaliter een eenvoudige inputfase met zes-puls gelijkrichter die een gelijkstroombus vormt waaruit een inversiefase een output van een gestuurde frequentie en voltage genereert.  Deze output wordt gebruikt om de snelheid van de aangesloten motor en aangedreven belasting te besturen voor procesbesturing.

Een homopolaire stroomtransformator (ZSCT) die verbonden is met een reststroombewaking, kan worden gebruikt om een aardlek in de aandrijving, bekabeling en motor te detecteren. Het beveiligingsgebied is downstream (belastingszijde) van de stroomtransformator. Bij installatie bij het besturingscentrum van de voedingsmotor (locatie 1 in de afbeelding) zal ook een aardlek in de motor en de kabel tussen de motor en de aandrijving worden gedetecteerd.

Deze locatie biedt het grootste beveiligingsgebied. Indien geïnstalleerd bij de aandrijvingsinput (locatie 2) is de aandrijving extra opgenomen in het beveiligingsgebied. En bij installatie aan de zijde van de belasting van de aandrijving (locatie 3) zal een aardlek in de motor en de kabel tussen de motor en de aandrijving worden gedetecteerd.

AC/DC-aardlekbescherming voor aandrijvingen met variabele frequenties

Aandrijvingen met variabele snelheden omvatten halfgeleidercomponenten, zoals diodes en IGBT's, en hebben een gelijkstroombusgedeelte. Een aardlek in elk van deze elementen is een DC-aardlek.  Aandrijvingen met variabele frequenties worden soms op heel lage snelheden en dus lage outputfrequenties gebruikt. Dit zal ook de fundamentele frequentie van een aardlek zijn.  

Typische aardlekbewakingen voor reststroom kunnen geen laagfrequentie- of DC-aardlek detecteren. Zij zijn ongevoelig voor frequenties onder 20 of 30 Hz. Een systeem met aandrijvingen met variabele frequenties moeten aardleksensoren hebben, die laagfrequentie- en gelijkstroomlekken kunnen detecteren. Gespecialiseerde reststroomrelais die gebruik maken van stroomtransformatoren zijn voor deze functie beschikbaar. 

Het effect van harmonischen van aandrijvingen met variabele frequenties voor aardlekbescherming

Aandrijvingen met variabele snelheden gebruiken halfgeleidercomponenten om voltage en stroom te corrigeren en om te keren. Om een wisselstroomoutput te genereren, wordt het interne gelijkstroomvoltage snel omgedraaid. Dit resulteert in hoogfrequente spanningscomponenten die de stroom door gedistribueerde systeemcapaciteit naar de grond sturen; een stroom die niet het gevolg is van een aardlek.  

Eenvoudige breedbandgevoelige aardleksensoren worden voor de gek gehouden door deze hoogfrequentiesignalen en kunnen ten onrechte niet bestaande aardlekken aangeven, indien zij niet op een hoge waarde zijn ingesteld. Dit kan eenvoudig worden voorkomen door gebruik van reststroombewaking die laagdoorlaat- of bandfilters gebruikt, die de hoogfrequentieruis negeert.

Wat is een systeem voor pulserende aardleklocatie?

In een geaard elektrisch voedingssysteem met hoge weerstand en laag voltage (gewoonlijk 600 V of minder) wordt de aardlekstroom beperkt tot een niveau dat laag genoeg is om het systeem niet direct te moeten onderbreken.

Wanneer deze is geconfigureerd als een pulserend systeem, wordt de aardlek gelokaliseerd met gebruik van een draagbare, bevestigbare ampèremeter.  Wanneer deze stroomopwaarts van de fout wordt toegepast, geeft de ampèremeter een foutstroom weer.  Wanneer deze niet stroomopwaarts van de lek is, kan de ampèremeter lekstroom laten zien.  Om onderscheid te maken tussen deze metingen, wordt het pulserende circuit ingeschakeld en “pulseert” de aardlekstroom die eenvoudig kan worden onderscheiden van een laadstroom als u op de ampèremeter kijkt.

Bender kan componenten leveren, zoals de NGRM700 nulgeleiderweerstandsbewaking die over een impulscontrolefunctie beschikt en een volledig HRG-systeem kan leveren, inclusief impulscontrole en ampèremeter.

Downloads

NaamTypeMaatTaalTijdstempelD-/B-Nummer
System Grounding in the Americas, Australia, South Africa and Other Regions Applicatiebrochures 576.7 KB EN2019/05/1313.05.2019

Producten

Ohms geaarde netten

LINETRAXX® NGRM700

De geavanceerde aardingsweerstandsmonitor voor hoogohmig geaarde netten

Ohms geaarde netten

LINETRAXX® NGRM700

De geavanceerde aardingsweerstandsmonitor voor hoogohmig geaarde netten

Details
qhy4raey

Heeft u vragen?

Neem contact op! Onze medewerkers helpen u graag verder.

Naar contactformulier