Elektrische veiligheid voor geaarde systemen met hoge weerstand

Wat betekent geaard met hoge weerstand?

Geaard met hoge weerstand verwijst naar een elektrisch voedingssysteem dat frequent wordt gebruikt in applicaties die geen uitschakeling kunnen veroorloven of die een aardlekvoltage op aangedreven apparatuur moeten beheren. 

Wanneer een aardlek zich voordoet, zal de aardlekstroom net als bij een direct geaard systeem lopen, maar de sterkte is heel beperkt (maximaal een paar ampères, normaliter 10 of minder) door een nulgeaarde weerstand. Deze beperkte stroom heeft verschillende voordelen: hij volstaat om aardlekken te detecteren en te lokaliseren; hij veroorzaakt geen escalerende lekpuntschade; hij escaleert niet in een overslaand aardlek en hij beperkt het aanrakingspotentieel (het voltage tussen het frame van de apparatuur en de aarde) op draagbare of mobiele belastingen tot een veiliger niveau.

Wat betekent geaard met hoge weerstand?

Het is belangrijk om op te merken dat het leiding-aardevoltage van de niet-lekkende fases zal toenemen tijdens een aardlek; dit vergroot de waarschijnlijkheid van een tweede aardlek. Dit vereist een betrouwbaar isolatiesysteem dat niet alleen leiding-aarde is, maar ook leiding-leiding. Weerstandsaarding verkleint het risico van een leiding-aardeoverslag en maakt systemen veiliger, maar het beperkt niet de leiding-leidingoverslagenergie. 

Geaarde systemen met hoge weerstand kunnen niet vertrouwen op overstroombeschermingsapparaten, zoals stroomonderbrekers en zekeringen, als bescherming tegen aardlekken.  In veel gevallen mogen aardlekken in feite in het systeem blijven, totdat zij op een ordelijke en geplande manier kunnen worden gerepareerd. 

Het is noodzakelijk om een aardlekdetectiesysteem te installeren, omdat de aardlekstroom niet wordt onderbroken als gevolg van overstroom. Als ze goed zijn ontworpen, kunnen dergelijke systemen ook een lekkende takvoeding, schakelinstallatie of belasting snel lokaliseren. Dergelijke systemen vertrouwen echter op de integriteit van de nulaardingsweerstand. 

HRG system