Aardfoutzoeksystemen in gekoppelde netwerken

Isolatiebewakingsapparaat ISOMETER® iso685-D-P met aardfoutzoeksysteem EDS44x en relaisuitbreiding IOM441

Met de ISOMETER® iso685-serie vertrouwt Bender op innovatieve isolatiebewakingsapparatuur die wat betreft betrouwbaarheid, meetmethoden, bruikbaarheid en ontwerp voorzien is van de nieuwste technieken. De apparatuur bewaakt continu de isolatieweerstand in ongeaarde netwerken (IT-systemen) en geeft een melding zodra een bepaalde waarde wordt onderschreden. Dankzij systemen voor het automatisch opsporen van isolatiefouten, die gewoon tijdens een in gebruik zijnde installatie kunnen worden uitgevoerd, worden nu, zelfs in grote en uitgebreide IT-systemen isolatiefouten gevonden. De uitvaltijden worden tot een minimum gereduceerd en de beschikbaarheid van het systeem is gewaarborgd.

De uitvoering iso685-D-P is compatibel met systemen met een aardfoutdetectie. Aardfoutzoeksystemen uit de ISOSCAN®-serie wijzen de teststroomsignalen via stroomtransformatoren toe aan een defecte gebruiker.

De iso685-D-P communiceert via een RS-485-interface of een backbone connectie met de aardfoutzoeksystemen EDS440 en EDS441.

Isolatiebewaking en opsporing van isolatiefouten in gekoppelde netwerken

Het isolatiebewakingsapparaat iso685-D-P is ook geschikt voor toepassingen met gekoppelde netwerken. Met de functie EDSsync nemen alle iso685-D-P-apparaten in een groep en dus ook alle verbonden EDS-apparaten deel aan de opsporing van isolatiefouten. Deze functie werkt onafhankelijk van het feit of de isolatiebewakingsapparaten in de gekoppelde netwerken zijn gedeactiveerd via ISOnet of via een digitale ingang.

Afbeelding 1: Aardfoutzoeksystemen in gekoppelde netwerken
Aardfoutzoeksystemen in gekoppelde netwerken

Afbeelding 1: Aardfoutzoeksystemen in gekoppelde netwerken

De EDSsync

In afbeelding 1 wordt het rechter bewakingsapparaat iso685-D-P door een hulpcontact in de koppelingsschakelaar gedeactiveerd zodra de twee netwerken zijn gekoppeld. Als een van de twee apparaten een isolatiefout ontdekt, schakelt het automatisch over in de modus isolatiefoutdetectie. Als de functie EDSsync geactiveerd is, wordt het netwerk parallel aan beide zijden van de koppelingsschakelaar doorzocht op isolatiefouten, ook al is de rechter iso685-D-P door de gesloten koppelingsschakelaar gedeactiveerd.

Relaisuitbreiding IOM441

Op één iso685-D-P kunnen maximaal 50 EDS-systemen worden aangesloten. Door de EDS44x te koppelen met de relaisuitbreiding IOM441, wordt een potentiaalvrij contact beschikbaar voor elk meetkanaal van een EDS44x. Daardoor kunnen meldingen worden gegenereerd of groepen met onbelangrijke gebruikers worden uitgeschakeld om de beschikbaarheid van het IT-systeem voor belangrijke gebruikers te garanderen.

Afbeelding 2: Relaisuitbreiding van de EDS44x met IOM441
Relaisuitbreiding van de EDS44x met IOM441

Afbeelding 2: Relaisuitbreiding van de EDS44x met IOM441

Tekstberichten om makkelijker te zoeken

Dankzij nieuwe meetmethoden is het mogelijk zelfs hoogohmige fouten te ontdekken met hoge netlekkagecapaciteiten en kleine teststromen. De defecte kanalen verschijnen op het display van de iso685-D-P en kunnen worden vervangen door gewone tekstberichten. Dit vergemakkelijkt de verdere lokalisatie van fouten.

Communicatie

De iso685-D-P communiceert via Modbus TCP, Modbus RTU en isoData, waardoor het apparaat kan worden geïntegreerd in bestaande communicatiesystemen.

Back
Isolationsfehlersuche in gekoppelten Netzen