Veilig, CHAdeMO-compatibel laden bij DC-laadstations met de nieuwe isolatiebewaking ISOMETER® isoCHA425

Bender heeft speciaal het nieuwe isoCHA425 isolatiebewakingsapparaat ontwikkeld voor het bewaken van het volledige laadcircuit in gelijkstroomlaadstations. Monitoring wordt uitgevoerd volgens de Japanse CHAdeMO-laadnorm.

De CHAdeMO (Charge de Move) elektrische interface voor elektrische auto's werd ontwikkeld in Japan, deze wordt nu merkongebonden toegepast en is te vinden op elk derde laadstation wereldwijd. Om de elektrische veiligheid in het laadcircuit te garanderen, is het DC-laadstation ingericht als een niet-geaarde DC-voeding (IT-systeem) die voldoet aan IEC 61851-23.

Tijdens het laden bewaakt een isolatiebewakingsapparaat (IMD) in het laadstation het volledige laadcircuit tot aan het elektrische voertuig. Het IMD van het voertuig moet tijdens dit proces worden gedeactiveerd.

Bender biedt nu, naast de CCS-compatibele isoEV425, de nieuwe IMD isoCHA425 die voldoet aan de Japanse CHAdeMO-laadnorm voor DC-laden stations.

De isoCHA425 is ontworpen voor spanningen tussen DC 50 V en 500 V. Enkelpolige isolatiefouten Rf worden binnen 1 seconden gedetecteerd en gemeld, tweepolige isolatiefouten Rf (gelijktijdige isolatiefour Rf tussen DC+/aarde en DC-/aarde) binnen 10 seconden. De maximaal toelaatbare systeemlekcapaciteit Ce is 2 μF.

Het apparaat meet isolatieweerstand RF en lekcapaciteit Ce naar aarde. Het meet ook spanningen Un tussen L+ en L-, UL+ e tussen U L+ en aarde, en ULe tussen UL- en aarde.

De isoCha425 detecteert de geleider met daarin de isolatiefout DC+/DC-,doormiddel van de minimumwaarde van de DC-systeemspanning, d.w.z. de verdeling van de isolatieweerstand tussen de DC+ en DC- geleiders, en geeft dit aan met een plus- of minteken voor de isolatieweerstandsmeting. Partiële weerstanden kunnen worden berekend uit de totale isolatieweerstand RF en de foutlocatie (R%). Het is ook mogelijk om via een menu een gedetecteerde fout of een defecte geleider aan een alarmrelais toe te wijzen.

Als de waarden RF of Un continu de responswaarden overschrijden die zijn geactiveerd in de "AL" ; menu voor de periode top, wordt een bericht via de LED's weergegeven en relais K1 en K2 volgens de alarmtoewijzing die is ingesteld in de "out" menu. Hier kunnen ook het werkingsprincipe van het relais (n.o./n.c.) En het storingsgeheugen worden ingesteld.

Apparaatfunctionaliteit kan worden gecontroleerd met de testknop "T". Parameters worden aan het apparaat toegewezen via het LC-display en de bedieningstoetsen op het voorpaneel; deze functie kan met een wachtwoord worden beveiligd.

Het apparaat kan worden geparametreerd via de BMS-bus, bijvoorbeeld via een BMS Ethernet-gateway (COM465IP) of via Modbus RTU.

Back
Sicher laden an DC-Ladestationen nach CHAdeMO mit dem neuen Isolationsüberwachungsgerät ISOMETER® isoCHA425