Isolatieweerstandsmeting en/of lekstroommeting in elektrische installaties
Het voordeel van deze meetmethode is met name preventief: Deze metingen kunnen namelijk doorlopend worden uitgevoerd en leveren vroegtijdig de noodzakelijke meetwaarden voor veiligheidstechnische beoordeling van de elektrische installatie. In de zin van elektrische veiligheid, met name van elektrische bedrijfsmiddelen die semipermanent beschikbaar moeten zijn, of installaties waarbij een isolatieweerstandsmeting om technische redenen lastig is, biedt dit meetproces vele praktische voordelen.
De inzet van deze meetmethode ontslaat u echter in geen geval van de verplichting tot periodieke controle van elektrische installaties en apparatuur overeenkomstig DGUV voorschrift 3, bijv. door visuele inspectie, controle van de continuïteit van de aardverbinding en potentiaalvereffening alsmede het functioneren van de uitschakelvoorwaarden.
In het momenteel geldende art. 10 van de bedrijfsveiligheidsverordening (BetrSichV) wordt de implementatie van een soortgelijke controle verplicht. Op grond van de risicobeoordeling van art. 3 van de BetrSichV moeten voor bedrijfsmiddelen o.a. de aard, omvang en termijnen van de vereiste controles worden vastgelegd. Gebreken en schade moeten tijdig door deze controles worden vastgesteld. Hoe deze controle moet worden uitgevoerd, wordt niet in detail beschreven. De verantwoordelijke werknemer moet de noodzakelijke maatregelen en controletermijnen vastleggen; in de praktijk worden lekstroombewakingsapparaten hierbij ingezet.